”Linja-autossa on tunnelmaa….

… linja-autossa matka katkeaa”, sanoo vanha iskelmä.

Jospa muutetaankin sanan ”linja-auto” paikalle ”kirjastoauto”. Kirjastoauto on suomalainen innovaatio – ainutlaatuinen tapa tuoda kulttuuria kyliin. Ainakin minun ikäpolvellani on lapsuusmuistoja kirjastoautovierailuista ja yhä ne autot liikkuvat. Suomalaiset ovat tutkimusten mukaan yhä ahkeria lukijoita. Ehkäpä suurelta osin kirjastolaitoksen, mutta myös sen osapalvelun eli kirjastoauton luomien mahdollisuuksien vuoksi? Kirjasto on helposti saavutettava kulttuuripalvelu, tuttu ja lähellä.

Keski-Uudenmaan teatterin Culture on the Move -hankkeessa ajateltiin: miten homma toimisi kirjallisuuden ulkopuolella? Miten kiertävä auto kylissä voisi tarjota myös muita taiteenaloja helposti kotiovelle?

Cumo-hanke toi tuttuun kirjastoauton palvelukonseptiin, ainakin tuusulalaisille uuden mausteen: musiikkia, tanssia, teatteria.

”…. kirjastoautossa matka katkeaa”.  Todellakin. Arki rusahti aivan uusille urilleen kun saavuin kirjastoautoon, jossa ei ollutkaan vastassa vain ihanat sanat kirjojen sivuilla ja ystävälliset kirjastovirkailijat. Vaan myös jotain muuta.

kirjastoauto_katutanssiKevään ja kesän aikana Tuusulan kirjastoautossa kulki mies ja kitara Heikki Lund, katutanssin moninkertainen mestari Niko Haikala, tanssija Metsälintu Pahkinen sekä porvoolaisen Teatteri Soittorasian moniosaaja, teatteri-ilmaisun ohjaaja Pentti Kinosmaa. Vieraana tavattiin myös lastenkirjailija Maija-Liisa Dieckmann ihastuttavine Suomen historian merkkihenkilöitä käsittelevine lastenkirjoineen.

Mitä tarvitaan hyvään kirjastoautokonseptiin?

Ykkösasia on asiakkaat. Niitä pitää olla. Kirjastoautossa kuitenkaan määrällä ei ole väliä, vaan yksilön kokemuksella, jota voisi kuvata sanalla hyvä mieli.

Toinen asia on yllätyksen läsnäolo. Kokeilujen kautta huomattiin, että niinkään merkittävää ei ole ennakkotiedotus tulevasta esityksestä tai toiminnasta. Paras kokemus saavutetaan silloin kun ihminen tulee autolle tietämättä siitä mitä hetken päästä kokee – kulttuurielämyksen. Näiden Culture on the Move -kokeilujen perusteella: silloin kulttuuri puraisee kaikkein parhaiten ja syvimmälle. Kirjastoautoonkin mennään vain etsimään ”jotakin kivaa luettavaa”, eikä välttämättä jotakin tiettyä kirjaa. Siten formaatin jalkauttaminen muihin taiteenaloihin voi toimia samalla periaatteella: ”jotain kivaa”. Tätä lainaa vain ei saa mukaansa kotiin koettavaksi, vaan se jää aivojen sopukkaan muhimaan.

Ja juuri sen aivojen sopukan vuoksi….syksyllä homma jatkuu: keväällä kirjastoautolla nähtyjen tanssityöpajojen innostamana järjestetään samalla alueella Tuusulan Riihikalliossa katutanssiworkshopeja alueen nuorille – toiveena on, että kulttuurin tuomisella lähelle, taajamiin ja lähiöihin kirjastoauton matkassa, on voitu saada aikaan itu omaehtoiselle innostukselle kulttuurisen tekemisen pariin.

kirjastoauto_kirre