Kokemuksia streamin ääreltä

Tunnelma palvelutalossa on odottava ja ehkä hitusen jännittynytkin. Kukaan ei tiedä mitä tuleman pitää. Jotain ne enkeleistä aikoo esittää. Ai, se tuleekin tuolta screeniltä.

Tunnelma on hitusen jännittynyt teatterilaisenkin mielessä. Nyt pitää mennä nappiin aika monta asiaa. Keravalla esitetään tanssiteosta Tositarinoita enkeleistä saliyleisölle. Siellä pitää mennä nappiin.

Minä istun täällä tuusulalaisessa palvelutalossa odottavien 40 asukkaan ja henkilökunnan kanssa, joille on tarkoitus kohta streamata livenä isolle screanille Keravalla tapahtuva esitys. Täälläkin pitää mennä nappiin.

Ollaan Keski-Uudenmaan teatterissa, joka päätti kokeilla miten esitys voi lähteä kiertueelle liikkumatta fyysisesti mihinkään. Kokeilimme esitystaiteen esittämistä verkossa.

Tavoitteena oli saavutettavuus. On paljon ihmisiä, jotka eivät pääse esitysten äärelle, mutta jotka voisivat niistä suuresti nauttia. Laitoksissa asuvat tai laitospalveluita päivittäin käyttävät, autottomat, lapsiperheiden ruuhkavuotiset, liikuntarajoitteiset, huonojen liikenneyhteyksien päässä asuvat, muutamia mainitakseni.

Meitä kiinnosti erityisesti, voiko esityksen visuaalisuus ja katsojakokemus välittyä myös verkon välityksellä vaikuttavaksi elämykseksi. Ennen esitystä palvelutalon yleisö vaikuttuu kuullessaan, että he ovatkin liveyleisö. He näkevät tapahtumat suorana, juuri heille esitettynä. Tämä ei ole telkkarin katsomista.

Apunani täällä istuu teatteri-ilmaisun ohjaaja Kenneth Sirén. Esityksen jälkeen hän jututtaa yleisöä kokemuksesta. Joku kertoo omia kokemuksiaan enkeleistä. Toinen kertoo keskittyneensä seuraamaan tanssijan liikettä. Kolmas ihailee kuinka kauniit valot esityksessä oli. Neljäs kuunteli musiikkia. Kyllä – kokemuksellisuus todellakin voi välittyä virtuaalisesti.

Esitys huipentuu taiteilijatapaamiseen. Niin ikään verkon välityksellä. Tanssija Metsälintu Pahkin valottaa esityksen taustoja katsojille. Pisteenä i:n päälle tämä toimii.

On asioita, joihin vielä pitää kiinnittää huomiota. Streamaus ei ole yksinkertainen juttu. Livetilanteessa esityksen valotilanteisiin tai ääniin ei voida vaikuttaa streamauksen ehdoilla, koska ne ovat riippuvaisia saliesityksen maailmasta. Myös vastaanottajan (tässä tapauksessa palvelutalon) tekniikka ja yhteyksien nopeus vaikuttavat kokemukseen. Samoin jaettu ennakkotieto esityksestä ja mahdollisuus jakaa kokemusta muiden kanssa on ehkä jopa merkityksellisempi kuin salissa. Siksi yleisötyö ja ryhmässä koettu streamauskokemus ovat lähtökohtia kokeilujen jatkotyöstölle.

Kokemus osoittautui monin muodoin toimivaksi. Keski-Uudenmaan teatteri aikookin Culture on the Move –hankkeen puitteissa jatkaa kokeiluja streamauksen parissa. Seuraava streampysäkki sijoittuu keväälle 2016.

Culture on the Move-hanke on Keski-Uudenmaan teatterin vetämä, opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama hanke, jonka tavoitteena on lisätä kulttuurin saavutettavuutta kunnissa.

 

Elina Ala-Nikkola
Kulttuurituottaja, Culture on the Move –hanke
Keski-Uudenmaan teatteri
cumohanke@gmail.com / facebook: Culture on the Move